Recensies

Reactie organist van de concertreis naar Lucca

Het bezoek van het Vocalise-koor aan onze stad Lucca viel samen met het vijfentwintig jaar bestaan van het koor. Graag druk ik mijn diepe waardering uit voor waar ik en mijn medeburgers naar hebben kunnen luisteren tijdens het concert op de avond van zaterdag 18 mei in de kerk van S Pietro Somaldi en tijdens de liturgische viering op zondagochtend 19 mei in de kerk van S. Leonardo in Borghi. Om in detail te treden, ik heb het eerbetoon aan de grote meesterwerken van de Italiaanse muziekliteratuur, vaak vergeten door onze eigen bevolking, en de frisheid van de moderne composities zeer gewaardeerd. Het geweldige repertoire en de zorgvuldige voorbereiding, zowel qua geluid als frasering, zorgde ervoor dat het publiek met aandacht en emotie kon participeren. Prachtig was het spontane gebaar van een klein meisje tijdens de liturgische viering van de ochtend. Het meisje, dat haar moeder bij de hand nam, wilde dichterbij komen om naar de meeslepende geluiden te luisteren en om te zien wie deze geluiden voortgebracht. Van dat tedere gezichtje kon je verwondering en nieuwsgierigheid aflezen. Eén ding is zeker: het koor Vocalise heeft een zaadje in het hart van onze toekomst geplaatst. Ik hernieuw mijn dank voor het feit dat zij hebben gekozen om ons prachtige Lucca te bezoeken, land van geweldige muzikanten en voor wat zij ons gegeven hebben.

Eén ding is zeker: het koor Vocalise heeft een zaadje in het hart van onze toekomst geplaatst.
Silvano Pieruccini
Organist

Najaarsconcert “romantiek in de kerk” uitvoering op 18 november 2017 in de Oude Kerk in Ede

“Onze complimenten voor het ongeëvenaard mooie concert, zowel voor de dirigent, voor jullie, voor de harpiste als voor de blazers! Wat een bevlogen en bekwame dirigent. Nagenoeg alles uit zijn hoofd. Zo ook de inzetten.” “Prachtig het begin met de vrouwenstemmen, daarna het korte mannenstuk en vervolgens de ingetogen psalmen. Tot slot magistraal het Bruckner-concert. Chapeau!”

Mariavespers Monteverdi uitvoering op 30 januari 2016 in de Oude Kerk in Ede

Afgelopen zaterdag bracht het Edese koor Vocalise, aangevuld met ca. 20 projectkoorleden de Mariavespers van Monteverdi ten gehore in een volle Oude Kerk in Ede. Samen met een projectorkest en liefst acht solisten heeft dirigent Gerrit Maas kans gezien dit imposante werk in vier maanden tijd in te studeren. Het publiek heeft genoten van deze meer dan vierhonderd jaar oude muziek, die verrassend divers van sfeer is. Indrukwekkende dubbelkorige stukken en razendsnelle solopartijen worden afgewisseld met gevoelige passages. Gerrit Maas had de zangstemmen en instrumenten op een originele manier over het stuk verdeeld, waardoor veel kleurrijke accenten te horen waren. Al met al een boeiende en swingende uitvoering. De dreunende muziek van de naast de Oude Kerk gelegen ijsbaan was storend, maar daardoor lieten de uitvoerenden zich niet van de wijs brengen.