Over Vocalise

Vocalise is een algemeen gemengd koor met 30-35 leden en bestaat in 2019 25 jaar.

Met een aansprekende koorklank, een niet-alledaags klassiek repertoire van oude en moderne muziek, en door eens in de 2 à 3 jaar iets bijzonders te organiseren, willen we ons kwalitatief onderscheiden. We staan voor onze muzikale prestaties, zijn gemotiveerd om het beste uit onszelf te halen en willen met plezier zingen.

Doel van Vocalise is haar groeiend eigen publiek te laten genieten van interessante muziek van een uitstekende artistieke kwaliteit. De kracht van Vocalise hangt nauw samen met de bevlogenheid en professionaliteit van de dirigent. Zijn vernieuwende inbreng daagt uit en zorgt ervoor dat Vocalise kan blijven verrassen. De geoefende en geschoolde zangers van Vocalise zingen a capella 4-stemmige, en 8-stemmige koorwerken. Ieder jaar organiseren we 2 tot 3 eigen concerten en verlenen we onze medewerking aan andere muzikale evenementen in de regio of daarbuiten.

Van overwegend a capella concerten uit de begintijd is Vocalise gegroeid naar een koor dat ingewikkelde muziekstukken niet uit de weg gaat en op zoek blijft naar muzikale uitdagingen.

Vocalise repeteert elke woensdagavond van 20:00 tot 22:15 uur in het Luthers Centrum aan de Maanderweg 27 in Ede. Naast reguliere repetities, partijrepetities, try-outs van komende concerten en stemtesten, houdt Vocalise een aantal keren per jaar een studiedag. Tijdens deze dagen wordt er extra aandacht besteed aan het repertoire van het komende concert, stemvorming en de koorklank.

Groepsfoto Vocalise

Gerrit Maas: dirigent

Gerrit Maas is koor- en orkestdirigent. Hij studeerde muziekwetenschap aan de Universiteit Utrecht en orkestdirectie bij Lucas Vis aan het Conservatorium van Amsterdam. Daarnaast volgde hij directielessen bij Jos Vermunt en Johan Rooze, en masterclasses bij onder andere Helmuth Rilling en Jorma Panula. Hij maakte zijn debuut als dirigent op zeventienjarige leeftijd, toen hij een schoolvoorstelling van Mozarts Zauberflöte dirigeerde. In 2009 sloot hij zijn conservatoriumstudie af met twee uitvoeringen van Beethovens Negende symfonie. Met het kamerkoor Concerto Cherise voerde hij onder andere het Te Deum van Charpentier, de Funeral Sentences van Purcell en het Gloria van Vivaldi uit. Ensembles van het Conservatorium van Amsterdam leidde hij in vocale werken van Monteverdi, het Requiem van Fauré en in nieuw werk van Jacob ter Veldhuis voor saxofoonorkest en elektronica. Als repetitor en assistent-dirigent werkte hij voor onder andere Toonkunstkoor Amsterdam, Philharmonisch Orkest Mozart en het Utrechts Studenten Koor en Orkest, dat hij ook leidde in een uitvoering van Bachs Hohe Messe op het festival Europa Cantat. In het kader van masterclasses leidde hij onder meer de St Petersburg Chamber Philharmonic in de Kamersymfonie van Sjostakovitsj en het Bach Collegium Stuttgart met de Gächinger Kantorei in de Lutherse Missen van J.S. Bach.
Gerrit Maas is de vaste dirigent van Vocalise, evenals van Vocaal Ensemble Kwarts in Haarlem en van Consort de Kleine Johannes in Utrecht. Hij dirigeert regelmatig de Utrechtse Bachcantatediensten in de Geertekerk en is organist in de Thomaskerk in Zeist. Met ingang van het najaar van 2012 dirigeert Gerrit Maas de Christelijke Oratorium Vereniging Zaanstreek en het Utrechtse Kamerkoor 4 bij 4. Daarnaast is hij actief als continuospeler op klavecimbel, orgel en contrabas.